© 2019 Jacqueline Noordmans / SkarWeb
Logo parel en hand Jacqueline Noordmans
Logo parel en hand Jacqueline Noordmans
Logo Praktijk Jacqueline Noordmans
Coaching, bewustzijnsontwikkeling, energetisch werk en psychotherapie voor kinderen, jongeren en volwassenen

Nieuws - 'Voetreflexmassage bij darmkankerpatienten'

Tevens praktijk voor relatieproblematiek.
Wachtlijsten bij de GGZ en/of Jeugdhulp? U kunt op redelijk korte termijn terecht.
Ervaar het verschil na één consult.

 Van: vnig.nl

 

Voetreflexologie zet men in de praktijk mede in om pijn te stillen, ook bij mensen met kanker. Uit eerste studies blijkt, dat de behandeling de hersenen stimuleert pijnstillende stoffen af te scheiden.

 

Aan de Universiteit van Ankara werd onderzoek uitgevoerd in hoeverre de voetreflexmassage meerwaarde heeft ten opzichte van een in tijdsduur vergelijkbare voetmassage. De twee verschillende voetbehandelingen werden gegeven gedurende een periode van vijf weken aan zestig mensen met darmkanker die radio- en chemotherapie ondergingen.

Deelnemers werden verdeeld over drie groepen; een groep ontving voetreflexmassage, een groep ontving voetmassage en een groep ontving standaardzorg. De voetmassagegroep werd gemasseerd volgens een verpleegkundig protocol, gebruik makend van klassieke massagetechnieken. De voetreflexmassage werd uitgevoerd op geleide van de symptomen van de deelnemers. Deelnemers werden twee keer per week gemasseerd of van een voetreflexmassagebehandeling voorzien.

 

De klassieke voetmassage was effectief in het verminderen van pijn en de frequentie van een opgeblazen gevoel, terwijl de voetreflexmassagegroep een vermindering van pijn en vermoeidheid, een vermindering in de frequentie van een opgeblazen gevoel en urineren bewerkstelligde. Deze verbeteringen leidden tot een verhoging in de kwaliteit van leven (Uysal, Kutlutürkan, & Uğur, 2017)

 

Bron:
Uysal, N., Kutlutürkan, S., & Uğur, I. (2017). Effects of foot massage applied in two different methods on symptom control in colorectal cancer patients: Randomised control trial. International Journal of Nursing Practice, 23(3), e12532.Terug
•   Bel mij terug
Wilt u graag teruggebeld worden voor uw vragen en opmerkingen? Vul dan het "bel mij terug" formulier in.
  •   Afspraak maken
Voor het maken van een afspraak kunt u het contactformulier invullen of telefonisch contact opnemen.