© 2020 Jacqueline Noordmans / SkarWeb
Logo parel en hand Jacqueline Noordmans
Logo parel en hand Jacqueline Noordmans
Logo Praktijk Jacqueline Noordmans
Coaching, bewustzijnsontwikkeling, energetisch werk en psychotherapie voor kinderen, jongeren en volwassenen

Werkvelden - Psycho-pillen doen meer kwaad dan goed

Tevens praktijk voor kind-, gezins- en relatieproblematiek.

Voel direct het verschil na een consult.

Van: Trouw.nl

 

Komende week verschijnt het nieuwe boek van de Deense hoogleraar geneeskunde Peter Gøtzsche, waarin hij fel van leer trekt tegen de medicijnen die in de psychiatrie op grote schaal worden voorgeschreven terwijl hun werkzaamheid op zijn best twijfelachtig is. Dick Bijl, arts en epidemioloog, schreef bij de Nederlandse editie van Gøtzsche's boek een inleiding over psychofarmaca in Nederland.

Peter Gøtzsche is boos. En u deelt zijn woede.

"Gøtzsche stelt vast dat de psychiatrie in een diepe crisis is beland. En dat is niet zomaar een bewering. Gøtzsche is een gerenommeerd en nauwgezet onderzoeker. En zijn conclusie is ook op Nederland van toepassing. We zijn inmiddels zo ver dat enkele miljoenen Nederlanders psychofarmaca gebruiken waarvan de werkzaamheid niet met gedegen onderzoek is aangetoond. Medicijnen die niet werken, maar die wel ernstige bijwerkingen hebben. Als je dan ook nog in ogenschouw neemt dat veel van die middelen verslavend zijn, dat mensen er niet meer van afkomen zonder ernstige ontwenningsverschijnselen, dan mag je concluderen dat veertig jaar opmars van de biologische psychiatrie de verwachtingen niet heeft kunnen waarmaken. Ze is uitgelopen op een deceptie, op een crisis."

Er was optimisme, veertig jaar geleden?

"Ja. Herman van Praag, hoogleraar psychiatrie in Utrecht, zei tegen ons, geneeskundestudenten: welkom in het mooiste vak binnen de geneeskunde. En hij vertelde dat er voorzichtige aanwijzingen waren dat antidepressiva mogelijk een gunstig effect hadden bij patiënten met een depressie. Dat was hoopgevend, want ernstige depressies waren nauwelijks te behandelen. Het leek een vruchtbaar spoor. Nu worden in Nederland zo'n tachtig psychofarmaca voorgeschreven. En het overgrote deel daarvan heeft geen bewezen werkzaam effect."

 

Verder lezen op Trouw.nlTerug
•   Bel mij terug
Wilt u graag teruggebeld worden voor uw vragen en opmerkingen? Vul dan het "bel mij terug" formulier in.
  •   Afspraak maken
Voor het maken van een afspraak kunt u het contactformulier invullen of telefonisch contact opnemen.